-->

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΩΝ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ







Ποινική δίωξη κατά αγνώστων για σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ύστερα από πολύμηνη έρευνα.


Ο εισαγγελέας πρωτοδικών Νίκος Ορνεράκης που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο τον περασμένο Ιούνιο, άσκησε ποινική δίωξη για το αδίκημα των «προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας», «διατάραξης ομαλής λειτουργίας του Πολιτεύματος» και «αποστέρησης του Πρωθυπουργού από την ενάσκηση της εξουσίας, που του παρέχει το Σύνταγμα». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξετάσθηκαν αξιωματικοί και διοικητές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), αλλά και πρόσωπα που υπηρετούσαν στην ασφάλεια του τότε πρωθυπουργού.

Βάσει της δικογραφίας που έχει σχηματισθεί, ανάμεσα στις προπαρασκευαστικές ενέργειες εντάσσονται και τα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008, με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Τα επίμαχα δημοσιεύματα επικαλούνται έγγραφο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών προς την ΕΥΠ, σύμφωνα με το οποίο υπήρχε οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή, λόγω της ενεργειακής πολιτικής της τότε κυβέρνησης. 

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες φέρονταν να υποστηρίζουν ότι είχαν διενεργήσει αντιπαρακολουθήσεις και είχαν εντοπίσει ομάδα 20 ατόμων, που παρακολουθούσαν τον τότε πρωθυπουργό. Υποστηριζόταν μάλιστα στο έγγραφο ότι τα πρόσωπα αυτά ήταν μέλη ξένων μυστικών υπηρεσιών.

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4702484



Υπήρχε σχέδιο, λέει ο Εισαγγελέας που άσκησε δίωξη 
για «προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας»!


Ποιοι ήθελαν να δολοφονήσουν τον Καραμανλή;


    * «Κάποιοι» δεν του συγχωρούν τα ανοίγματα στη Ρωσία, το βέτο στο Βουκουρέστι και το ΟΧΙ στο «Σχέδιο Ανάν»
    *  Δεν ήταν άσχετη η ιστορία με τις υποκλοπές, που η άκρη της έφτανε στην αμερικανική πρεσβεία


Η άσκηση ποινικής δίωξης κατά αγνώστων δραστών για «σχέδιο δολοφονίας» κατά του Κ. Καραμανλή την άνοιξη του 2008 έρχεται να ρίξει περαιτέρω φως στη δράση σκοτεινών κέντρων και ξένων υπηρεσιών στην Ελλάδα την περίοδο διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα ενισχύει τις ενδείξεις (αποδείξεις), αλλά και το γενικό αίσθημα ότι ο πρώην πρωθυπουργός αποτέλεσε πολλαπλώς στόχο, λόγω των πολιτικών και στρατηγικών επιλογών του σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα, όπως ήταν οι ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία του Βλ. Πούτιν, το «βέτο» στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και το «όχι» στο Σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό, που ενόχλησαν πολλούς, εξόργισαν ακόμη περισσότερους και πάνω απ' όλους τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συμπέρασμα στο οποίο έχει καταλήξει κι ο ίδιος, με βάση τα ντοκουμέντα και τις μαρτυρίες που τα τελευταία χρόνια περιήλθαν υπόψη του. Στις κατ' ιδίαν συνομιλίες του μάλιστα εκφράζει «ανοιχτά» την εκτίμηση ότι πολλά από τα δραματικά γεγονότα (επεισόδια στην Αθήνα, πυρκαγιές στην Ηλεία κ.ά.) της πενταετίας ήταν μέρος του «σχεδίου υπονόμευσης», με στόχο την αποδυνάμωση και την ανατροπή της κυβέρνησής του. Είχε, ως γνωστόν, προηγηθεί το 2006 το πρωτοφανές σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, όπου αποκαλύφθηκε ότι κάτοχοι των καρτοκινητών μέσω των οποίων γίνονταν οι παρακολουθήσεις ήταν υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα ήταν τότε αδιάσειστα και ο αρμόδιος Εισαγγελέας άσκησε δίωξη κατά παντός υπευθύνου, ωστόσο η εδώ πρεσβεία των ΗΠΑ αρνήθηκε να προσφέρει οποιαδήποτε συνδρομή για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι δράστες υπέκλεπταν τις τηλεφωνικές συνομιλίες υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά ακόμη και του (τότε πρωθυπουργού) Κ. Καραμανλή.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η δίωξη που άσκησε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ν. Ορνεράκης, ύστερα από πολύμηνη έρευνα, για το «σχέδιο δολοφονίας» συνοδεύεται από βαρύτατες κατηγορίες για «προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας», «διατάραξη ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος», αλλά και «αποστέρησης του πρωθυπουργού από την ενάσκηση της εξουσίας που του παρέχει το Σύνταγμα». Η υπόθεση προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς από τα στοιχεία συνδέεται με τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας το 2008, τα οποία εντάσσονται στις λεγόμενες «προπαρασκευαστικές πράξεις».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την περίοδο εκείνη ο Κ. Καραμανλής είχε ενημερωθεί από ανώτατα στελέχη της ΕΥΠ για πιθανό «σχέδιο δολοφονίας» του, ενώ είχε ζητηθεί από την προσωπική φρουρά του να λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Γεγονός που επιβεβαίωσε κι ο τότε επικεφαλής της ΕΥΠ Ι. Κοραντής. Σε σχετικό έγγραφο της Υπηρεσίας γίνεται επίκληση ενός ενημερωτικού δελτίου που φέρεται να συνέταξε «ρώσος αξιωματούχος» που σχετίζεται με την Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB). Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, Μάρτιο του 2008 είχε έρθει στη χώρα μας ομάδα στελεχών της FSB με αφορμή «απόπειρα τηλεφωνικής υποκλοπής συνομιλιών» του κ. Καραμανλή με τους Βλ. Πούτιν και Γκ. Παρβάνοφ. Στόχος της ομάδας ήταν «η διοργάνωση επιχειρήσεων αντιπαρακολούθησης» και να εντοπίσουν τα άτομα που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού». Από την έρευνα που διενήργησαν, πέραν των άλλων, εντόπισαν «σχέδιο επίθεσης εις βάρος του κ. Καραμανλή με σκοπό την αναβολή ή ματαίωση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας». Αναφέρθηκαν μάλιστα σε συγκεκριμένο συμβάν που τοποθετείται χρονικά μεταξύ 20 και 25 Απριλίου του 2008, όπου οι ρώσοι πράκτορες ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με άνδρες που παρακολουθούσαν το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο στην περιοχή της Ν. Μάκρης. Οι ύποπτοι κατάφεραν να ξεφύγουν, αλλά στο βαν που άφησαν πίσω βρέθηκαν χάρτες και εκρηκτικές ύλες που έδειχναν ότι σχεδίαζαν δολοφονική επίθεση σε βάρος του Κ. Καραμανλή.

Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης για τόσο σοβαρά αδικήματα, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον οι επόμενες κινήσεις της Δικαιοσύνης. Κι αυτό καθώς πρόσωπα που βρίσκονταν την περίοδο εκείνη στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, υποστηρίζουν ότι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης θα φέρει στο φως σκοτεινές πτυχές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας και παράλληλα θα αποκαλύψει τον ρόλο ξένων υπηρεσιών στην Ελλάδα.


Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


http://www.paron.gr/v3/new.php?id=75150&colid=&catid=34&dt=2012-03-18%200:0:0


Το σχέδιο κατά Καραμανλή και τα ερωτήματα 

 Τα δύο δελτία της ΕΥΠ του 2009

Της Δωρας Aντωνιου

Υπαρκτή απειλή ή σχέδιο παραπλάνησης, με στόχο την εξυπηρέτηση άδηλων σκοπιμοτήτων; Η άσκηση ποινικής δίωξης κατά αγνώστων για σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή φέρνει στο προσκήνιο ερωτήματα που προκλήθηκαν από την πρώτη στιγμή στον στενό κύκλο των ανθρώπων που γνώριζαν την υπόθεση και ουδέποτε απαντήθηκαν.

Συνοπτικά, η υπόθεση περιγράφεται σε δύο δελτία της ΕΥΠ, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2009. Αναφέρεται ότι Ρώσος αξιωματούχος, επικαλούμενος την FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Ρωσίας) μίλησε σε άνθρωπο της ΕΥΠ για μια επιχείρηση της υπηρεσίας στην Αθήνα, μετά τη διαπίστωση υποκλοπής τηλεφωνικών συνομιλιών του κ. Καραμανλή με τους κ. Βλαντιμίρ Πούτιν και Γκεόργκι Παρβάνοφ. Η ομάδα της FSB διαπίστωσε, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2008, ότι τον παρακολουθούσε και άλλη ομάδα ατόμων. Οι Ρώσοι πράκτορες εμφανίζονται στα τέλη Απριλίου να ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με μέλη της άλλης ομάδας παρακολούθησης, στη Νέα Μάκρη. Οι τελευταίοι εγκατέλειψαν το όχημά τους και διέφυγαν με μοτοσικλέτα. Στο αυτοκίνητο βρέθηκαν χάρτες, σημειώσεις, ήδη καμουφλάζ, ποσότητα εκρηκτικής ύλης. Εξ αυτών προέκυψε το συμπέρασμα ότι σχεδιαζόταν δολοφονική επίθεση κατά του κ. Καραμανλή.

Οπως αναφέρει στέλεχος της ΕΥΠ και ένας από τους τέσσερις ανθρώπους εντός της υπηρεσίας που γνώριζαν την υπόθεση και τη χειρίστηκαν, εκείνο που της προσέδωσε βαρύτητα ήταν η ταυτότητα του πληροφοριοδότη: επρόκειτο για στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, που επί σειρά ετών έδινε πληροφορίες που αποδείχθηκαν αξιόπιστες. Υπήρχε, όμως, μια διαφοροποίηση. Μέχρι εκείνη τη στιγμή όλες οι πληροφορίες που έδινε αφορούσαν θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ξαφνικά εισερχόταν σε άγνωστα γι’ αυτόν νερά, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο.

Τα στελέχη της ΕΥΠ που ασχολήθηκαν με την ανάλυση των πληροφοριών διαπίστωσαν γρήγορα ότι ενώ το σχέδιο, όπως παρουσιάστηκε, περιελάμβανε ακριβή στοιχεία όσον αφορά τοποθεσίες και διαδρομές, περιείχε, ταυτόχρονα, στοιχεία που προκαλούσαν εύλογο προβληματισμό. Ενα βασικό στοιχείο ήταν ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, ένας από τους καλύτερα φυλασσόμενους στόχους, ήταν, τουλάχιστον επί σειρά εβδομάδων, αντικείμενο παρακολούθησης από δύο διαφορετικές πολυμελείς ομάδες, χωρίς κανείς από την ασφάλειά του να αντιληφθεί το παραμικρό. Παράλληλα, δεν έπεισε η επίκληση διαπίστωσης υποκλοπής τηλεφωνικών συνομιλιών του, κυρίως διότι χρονικά δεν συνέπιπτε η επίμαχη περίοδος με κάποιες συναντήσεις ή ιδιαίτερες εξελίξεις στο τρίγωνο Αθήνα - Μόσχα - Σόφια. Οταν ζητήθηκαν από την αστυνομία πληροφορίες για εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες την επίμαχη περίοδο ή για ύποπτα οχήματα με τα χαρακτηριστικά που περιέγραφαν οι Ρώσοι, δεν υπήρχε τίποτα σχετικό. Οι ελληνικές αρχές δεν απευθύνθηκαν ποτέ στην FSB, καθώς θεωρούσαν βέβαιο ότι θα συναντούσαν απόλυτη άρνηση για τυχόν δράση της στην Ελλάδα. Απευθύνθηκαν, όμως, στον πληροφοριοδότη, μετά από έκρηξη στην ΚΕΔ, στις 19 Μαρτίου 2009, στη συμβολή Αλεξάνδρας και Κόνιαρη, σημείο από το οποίο κατά καιρούς διερχόταν ο πρωθυπουργός, συμβάν που τους θορύβησε. Εκείνος αρνήθηκε να αναφερθεί ξανά στην επίμαχη υπόθεση και δεν έδωσε ποτέ καμιά επιπλέον πληροφορία, κλείνοντας τον σχετικό δίαυλο το ίδιο αιφνιδιαστικά όπως τον είχε ανοίξει. Η ασφάλεια του κ. Καραμανλή ενισχύθηκε, υιοθετήθηκαν εναλλακτικές διαδρομές και η υπόθεση παρέμεινε μυστήριο, με ορισμένες υπόνοιες ωστόσο για ενδεχόμενο αυτονομημένης δράσης στην απόφαση να διοχετευθούν αυτές οι πληροφορίες. Στη Ρωσία, τα μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν ελάχιστα με το θέμα, αναφερόμενα σε μυθεύματα.


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_18/03/2012_476263

Δεν υπάρχουν σχόλια: