-->

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Τους φοροφυγάδες δεν τους ακουμπά κανείς

Κανείς δεν ακουμπά τους μεγαλοοφειλέτες

ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΗΤΑΝ ΠΕΝΙΧΡΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ Ο ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Στην καταγραφή και την ανάλυση του προβλήματος της φοροδιαφυγής το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πήγε καλά. Εντόπισε τα σκάφη και τις αδήλωτες πισίνες, συγκέντρωσε τα στοιχεία των μεγάλων οφειλετών, φυσικών προσώπων και εταιρειών, αλλά στο δημόσιο ταμείο λεφτά δεν μπήκαν.  

Και δεν πρόκειται να μπουν, αφού τα σκάφη έβαλαν πλώρη για άλλες χώρες και οι πισίνες, σε πολλές περιπτώσεις, έγιναν παρτέρια.

Το στοίχημα που είχε βάλει η κυβέρνηση ότι θα πιάσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή και θα καθίσει τους φοροφυγάδες στο σκαμνί, μοιάζει με όνειρο απατηλό. Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά και η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο εισπρακτικός μηχανισμός δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας στην κυβέρνηση. Ολες οι ενέργειες έμειναν ημιτελείς, στη φάση της βεβαίωσης των οφειλών και των προστίμων, που εκκρεμούν ανάμεσα στις ΔΟΥ, το ΣΔΟΕ, τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα και τις κεντρικές υπηρεσίες. 

Πλήρης αποτυχία

Τα αποτελέσματα δείχνουν το μέγεθος της αποτυχίας: 

* Στο σκέλος των βεβαιωμένων οφειλών, ύψους 41 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 37 δισ. ευρώ αφορούν οφειλέτες άνω των 150.000 ευρώ φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ. Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με 6.000 επιχειρήσεις, ωστόσο δεν έχει δοθεί εντολή για τη διερεύνηση της οικονομικής κατάστασης των βασικών τους μετόχων, παρά τη δέσμευση που είχε αναλάβει έναντι τις τρόικας ότι θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις στοιχείων και θα θέσει σε εφαρμογή το σύστημα πραγματικής εκτίμησης των περιουσιακών στοιχείων των ελεγχομένων. 

**Το ΣΔΟΕ είχε υποβάλει σχέδια για τον έλεγχο των βασικών μετόχων των εταιρειών αυτών, με άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και καταγραφή των ακινήτων από τα υποθηκοφυλακεία. Το σχέδιο έμεινε στα χαρτιά. Και τα σχέδια όμως που δόθηκε εντολή να προχωρήσουν, όπως ο έλεγχος των σκαφών που δηλώνονταν ως επαγγελματικά αλλά δεν εμφάνιζαν κανένα κύκλο εργασιών, έφθασε μέχρι των εντοπισμό 300 σκαφών και τη βεβαίωση των οφειλών τους, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Στην πορεία οι ελεγκτές του Σώματος διαπίστωσαν ότι οι ιδιοκτήτες, περισσότεροι από 100, πέρασαν τα σκάφη τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στη Μάλτα και στην Κύπρο, όπου ο φορολογικός συντελεστής είναι 14% ή σε εταιρείες που έχουν έδρα τα βρετανικά νησιά Μάρσαλ. 

Με τις πισίνες που εντοπίστηκαν, βεβαιώθηκαν πρόστιμα και φόροι γύρω στα 100 εκατ. ευρώ. Ομως και στο σκέλος αυτό, εγείρονται αμφιβολίες αν θα εισπραχτούν. Στην τελευταία σύσκεψη των διευθυντών των μεγάλων εφοριών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες ιδιοκτήτες έχουν υποβάλει δηλώσεις μετασκευής των πισίνων στις πολεοδομίες ώστε να μην έχουν φορολογική επιβάρυνση το τρέχον έτος. Οι διευθυντές δηλώνουν αδυναμία διενέργειες ελέγχων, καθώς οι περισσότερες ΔΟΥ έχουν μεγάλες ελλείψεις ελεγκτών και το μπαλάκι πήγε στα Ελεγκτικά Κέντρα και το ΣΔΟΕ. Το πρόβλημα προσωπικού όμως είναι μεγάλο και στις ελεγκτικές οικονομικές υπηρεσίες, οπότε και αυτό το έργο πήγε στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. 

Αλλοι δύο τομείς που επρόκειτο να ελεγχθούν από τις οικονομικές υπηρεσίες, οι επιχειρήσεις που είχαν αναλάβει συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση δημόσια έργα και οι επιχειρήσεις που έκαναν έργα για τους ΟΤΑ, επίσης δεν έχουν ελεγχθεί. Το ίδιο και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που ανέλαβαν φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και πολιτικής βούλησης. Το ΣΔΟΕ και τα Ελεγκτικά Κέντρα ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να απλοποιήσει τις διαδικασίες ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών, επισημαίνοντας ότι ακόμη και στις υποθέσεις που διερευνώνται κατόπιν δικαστικής εντολής ο χρόνος που απαιτείται για τις τραπεζικές ενέργειες κυμαίνεται από μερικούς μήνες μέχρι και ένα χρόνο. 

Τα αρνητικά αποτελέσματα στο σκέλος των εσόδων έχουν ανοίξει πόλεμο σε όλο το φάσμα του εισπρακτικού μηχανισμού. Οι εφοριακοί επιρρίπτουν τις ευθύνες στην κεντρική διοίκηση και στις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας, αφήνοντας μάλιστα αιχμές και για την απόφαση να παραμείνουν στις θέσεις τους περίπου 500 ανώτεροι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει το χρόνο για συνταξιοδότηση. Η διοίκηση αποδίδει αδράνεια στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα. Το ελεγκτικό προσωπικό αντιτείνει ότι χωρίς πολιτική βούληση και σαφή εντολή, είναι με τα χέρια δεμένα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: