-->

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Τουρκία: Απειλές για «μεγάλο πόλεμο» με αιχμή το Κουρδικό!




Δηλώσεις εν είδει προειδοποιήσεων εμφανίζεται να κάνει από τη φυλακή του Ιμραλί ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος, σύμφωνα με το φιλοκουρδικό πρακτορείο Φιράτ, προειδοποιεί για έναρξη «μεγάλου πολέμου» μετά τις εκλογές της 12ης Ιούνη, εάν η Τουρκία αρνηθεί να διαπραγματευτεί με το ΡΚΚ και να δώσει τέλος στην πολυετή σύγκρουση.

Η φερόμενη ως δήλωση του Α. Οτσαλάν έρχεται τη στιγμή που το ΡΚΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση μετά την ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κασταμονή, την Τετάρτη, δίνοντας αφορμή για «εκτιμήσεις» ότι η βία θα κλιμακωθεί ιδιαίτερα στις περιοχές στα νοτιοανατολικά της χώρας όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο.

Παράλληλα, η τουρκική ηγεσία επιβεβαιώνει ότι είχε επαφές με τον Α. Οτσαλάν για τερματισμό της βίας, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι δε δέχεται συνομιλίες με τους αντάρτες, οι οποίοι εδώ και χρόνια βρίσκονται στις λίστες των «τρομοκρατικών» οργανώσεων.


Για έκρηξη βίας στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν μιλήσει και Κούρδοι βουλευτές στο τουρκικό Κοινοβούλιο, ενώ πληροφορίες θέλουν να κάνουν την εμφάνισή τους χάρτες, σε αμερικανικό στρατιωτικό περιοδικό, που παρουσιάζουν ένα μεγάλο Κουρδιστάν, ένα ενισχυμένο Ιράκ, την Τουρκία σαφώς μικρότερη και τη Σαουδική Αραβία διαλυμένη. Την ίδια στιγμή, την Τετάρτη, ο Ρ. Ερντογάν, μετά την επίθεση, φωτογράφιζε το ΡΚΚ και προειδοποιούσε ότι δε θα επιτρέψει διαμελισμό της Τουρκίας.

Αντίστοιχα σχέδια έχουν εμφανιστεί και στο παρελθόν, δεδομένου ότι τα πετρέλαια του Κιρκούκ και η γεωστρατηγική θέση του σχεδιαζόμενου Κουρδιστάν, αποτελούν μήλον της Εριδος και τραβούν το ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6234709&publDate=7/5/2011

Πηγή:
http://gdailynews.wordpress.com/2011/05/07/τουρκία-απειλές-για-«μεγάλο-πόλεμο»-μ/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: