-->

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΟΟΣΑ: «Αβάστακτη η φορολογία στην Ελλάδα»

Οικονομία
ΟΟΣΑ: «Αβάστακτη η φορολογία στην Ελλάδα»


Σοβαρή υποχώρηση των εισοδημάτων στην Ελλάδα προβλέπει έκθεση του ΟΟΣΑ, που εκτιμά ότι η χώρα μας θα χάσει σημαντικό έδαφος σε σύγκριση με άλλες χώρες.

«Η διαφορά εισοδήματος της Ελλάδας με άλλες χώρες που έχουν καλύτερες επιδόσεις, η οποία είχε μειωθεί τα τελευταία χρόνια, θα μεγαλώσει, ως αποτέλεσμα της κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα» επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης «Στόχος η ανάπτυξη».

Επίσης, στην έκθεση αποδίδεται ζωτική σημασία στην συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών με βάση τον προγραμματισμό, όσον αφορά στην αγορά εργασίας και προϊόντων, προκειμένου να μειωθεί η διαφορά παραγωγικότητας και να επιτευχθεί η αύξηση της συμμετοχής του εργασιακού δυναμικού.
Ένα από τα θέματα που επισημαίνει ο ΟΟΣΑ είναι η ανάγκη για τη μείωση των εμποδίων στη δημιουργία των επιχειρήσεων και την κατάργηση των κανόνων προστασίας των επαγγελματικών προνομίων, ενώ εκτιμά ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες στον τομέα της εξελιγμένης τεχνολογίας.

Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους ιδιαίτερα υψηλούς συντελεστές φορολόγησης, που είναι μεγαλύτεροι από τον μέσο όρο των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ και επιβαρύνουν τα εισοδήματα που προέρχονται από την εργασία. Ιδιαίτερο πλήγμα έχει προκαλέσει η υψηλή φορολογία στους ηλικιωμένους ανθρώπους. Άλλωστε, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο συνδυασμός υψηλής φορολογίας στην εργασία και η κατάργηση σημαντικών φοροαπαλλαγών στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα προκαλούν την ενίσχυση της φοροδιαφυγής και της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.

Πηγή:
http://www.newscode.gr/oikonomia/story/26623/oosa-abastakth-h-forologia-sthn-ellada

Δεν υπάρχουν σχόλια: