-->

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

AOZ : 3 ΘΕΣΕΙΣ ΑΞΙΕΣ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ


Η μεγάλη δικαίωση


Μπορεί να έχει φύγει ο Τάσσος Παπαδόπουλος, αλλά είναι εδώ. Η υπογραφή της συμφωνίας Κύπρου - Ισραήλ για την οριο­θέτηση ΑΟΖ, που ο αξέχαστος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ξεκινήσει, είναι άλλη ΜΙΑ μεγάλη δικαίωση του.

Είχε όραμα και έβλεπε μπροστά, πολύ μπροστά ο Τάσσος. Θωράκισε την Κύπρο του, άρχισε με την ΑΟΖ με την Αίγυπτο και τώρα με το Ισραήλ και ακολουθεί και με τον Λίβανο. Πολύ σημαντικό ρόλο σ" αυτές τις καίριες για το μέλλον της Μεγαλονήσου πρωτοβου­λία έχει διαδραματίσει ο διπλωματικός σύμβουλος του Τάσσου, ο κ. Τσωνής, που σήμερα είναι πρέσβης στο Ισραήλ. Και σ' αυτόν οφείλεται η ολοκλήρωση της συμφωνίάς, στην οποία ο Χριστόφιας δεν μπορού­σε να διαφοροποιηθεί.

Ο Τάσσος με το βροντερό «ΟΧΙ» στο Σχέδιο Ανάν κράτησε ζωντανή την Κύπρο. Τώρα της εξασφάλισε τις απαραίτητες ασπίδες για ένα καλύτερο αύριο. Για τον λαό της και τον Ελληνισμό!

Αυτά για εκείνους που δεν ψήφισαν την ε­πανεκλογή του, δεν τίμησαν την προσφορά του κι έφυγε με πίκρα μεγάλη... Πικρό και το συμπέρασμα για την Ελλάδα. Όταν έχεις ηγέτη που τολμά να λέει «όχι», η χώρα πάει μπροστά... Και μπορεί για όλα...

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ"


Το Ισραήλ αναγνώρισε την ελληνική ΑΟΖ 
πριν καν την ανακηρύξει η Ελλάδα!


Mπορεί η Ελλάδα να μην αναγνωρίζει την ΑΟΖ της, αλλά πρόλαβε και την αναγνώρισε το Ισραήλ! Στους χάρτες που έδωσε στην δημοσιότητα το Τελ Αβίβ αναγνωρίζεται 100% η ελληνική ΑΟΖ, η οποία συνεχίζεται με την ΑΟΖ της Κύπρου! Δηλαδή, αναγνωρίζεται (το έτσι ή αλλιώς γεγονός) ότι το Καστελόριζο επεκτείνει την ελληνική ΑΟΖ μέχρι το όριο της ΑΟΖ της Κύπρου. Οι χάρτες δόθηκαν και στην ελληνική πολιτική ηγεσία, περιγράφοντας την πορεία που θα έχει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου που θα παράγεται στο κοίτασμα Λεβιάθαν από την αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy Ltd στην Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα.

 Image

Για να πραγματοποιηθεί αυτό ο αγωγός αυτός θα πρέπει να διασχίζει την θαλάσσια περιοχή που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αποτελεί μέρος της ελληνικής ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα του τμήματος της ΑΟΖ που η Ελλάδα διαθέτει στην θαλάσσια περιοχή της Αν. Μεσογείου χάρις στην ύπαρξη του Καστελορίζου, της Ρώ και της Μεγίστης. 

 Image


Επομένως με την πρόταση τους αυτοί, οι Ισραηλινοί με σαφή τρόπο αναγνωρίζουν την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή και δίνουν στην Ελλάδα ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί υποστήριξης των ελληνικών θέσεων για το συγκεκριμένο θέμα. Πρακτικά δημιουργείται ένα πολύ ισχυρό ενεργειακό μπλοκ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με τις ΗΠΑ να βάζουν την ... εταιρεία εξόρυξης και εκμετάλλευσης!


Image 

Το ζητούμενο πια δεν είναι αν η Ελλάδα έχει κοινά συμφέροντα με χώρες της ευρύτερης γεωγραφικής περιφέρειας αλλά πως θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσεις τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας αφού στα τέλη Απριλίου οι Ισραηλινοί θα γνωρίζουν την ποσότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα Λεβιάθαν και αν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτό το κοίτασμα.  
Συζήτηση για το θέμα είχαν χτές ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Άβιγκτορ Λίμπερμαν. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Της Κύρας Αδάμ

Ο κ. Παπανδρέου στήριξε και πάλι τα μάλα τον προσωπικό φίλο του Τ. Ερντογάν, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Ερζερούμ.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έδωσε κατ' ουσίαν το περιθώριο στον κ. Ερντογάν να ολοκληρώσει ήσυχα τις εκλογές του τον προσεχή Ιούνιο και στη συνέχεια να συγκληθεί το... Ανώτατο Συμβούλιο των δύο χωρών στην Αγκυρα. Οι ενδεχόμενες αποφάσεις των δύο πρωθυπουργών, τότε (σ.σ.: αν στο ενδιάμεσο δεν έχουν γίνει εκλογές και στην Αθήνα), θα αποτελέσουν, ίσως, το σταθερό υπόβαθρο για να προχωρήσει η ελληνική «πρωτοβουλία» για μια Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας ώστε να ενταχθεί πλήρως η Αγκυρα στην Ε.Ε.

Πέρα από ορισμένες -επιτυχημένες επικοινωνιακά- «σκληρές φράσεις» του κ. Παπανδρέου στην ομιλία του (σ.σ.: και με το κενό που υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή για την αντίστοιχη ομιλία του κ. Ερντογάν) ο Ελληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του δημιούργησε σκοπίμως (;) ορισμένες ασάφειες:

* Κάλεσε τον κ. Ερντογάν να απευθυνθούν από κοινού «στη Διεθνή Δικαιοσύνη για να κριθεί (το θέμα της υφαλοκρηπίδας) με βάση το διεθνές Δίκαιο».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα η Ελλάδα επέμενε απολύτως στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με βάση μόνον το Διεθνές Δίκαιο για τη θάλασσα, τα οποία η Αγκυρα απορρίπτει εξίσου.

* Ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά στην «υφαλοκρηπίδα» με βάση τις μέχρι τώρα διερευνητικές επαφές. Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα αναφέρεται μόνον στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και όχι στην οριοθέτηση του συνόλου της υφαλοκρηπίδας (Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο) με την Τουρκία. Επιπροσθέτως, ο κ. Παπανδρέου ουδόλως ανέφερε τη λέξη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Υπενθυμίζεται και εδώ ότι η Αγκυρα αρνείται κατηγορηματικώς να δεχτεί οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο, όσο δεν λύνεται το κατά την Τουρκία «πρόβλημα του Καστελόριζου».

* Ενώπιον των Τούρκων πρέσβεων, ο κ. Παπανδρέου διαχώρισε τη θέση του «καλού» κ. Ερντογάν από «τους άλλους κακούς», αναφερόμενος στη μονίμως παραβατική συμπεριφορά της Αγκυρας στο Αιγαίο...

Λίγο ακόμα και θα γίνει ανέκδοτο...

Πηγή:
http://citypress-gr.blogspot.com/2011/01/blog-post_11.html



Από "ΤΟ ΠΑΡΟΝ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: