-->

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ


Οι αυτοδιοικητικές εκλογές  
της 7ης Νοεμβρίου


Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι κά­ποιες πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας απομακρύνουν ανέκαθεν από τα κοινά μια χρήσιμη και δημιουργική μερίδα ενεργών πολιτών και ιδίως των νέων.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι πολιτικές αυτές δυνάμεις προκρίνουν μια κοι­νωνία θεατών και σιωπηλών υπηκό­ων για τα κρίσιμα ζητήματα του τόπου μας, ώστε να μπορούν έτσι να τους χρησιμοποιούν ή να τους εξοστρακί­ζουν εύκολα, ανάλογα με τα άνομα σχέδια τους.

Την ίδια δε στιγμή υποκριτικά φω­νασκούν και κόπτονται υπέρ της «Κοινωνίας των Πολιτών». Την ίδια ακρι­βώς στιγμή που οι κομματικές οργανώσεις έχουν διαλυθεί και είναι ανύ­παρκτες και τα κομματικά όργανα εξαντλούν τη δραστηριότητα τους στο χειροκρότημα των αρχηγών τους.

Η παγκοσμιοποίηση του ιμπεριαλι­σμού και η νομιμοποίηση της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης, σαν όρα­μα πλεύσης, συνετέλεσαν ήδη ώστε να ενοποιηθούν και τα «οράματα» των φορέων των διαφόρων ιδεολογιών.

Βλέπουμε έτσι, για παράδειγμα, κάποιους δεξιούς (και βάλε) νεοφιλε­λεύθερους  να ενοποιούν τα συμφέ­ροντα τους με κάποιους «σοσιαλι­στές και σοσιαλδημοκράτες» και να συμπορεύονται χυδαία μαζί τους για να υποστηρίξουν όλοι μαζί στην Περι­φέρεια Πελοποννήσου τον εκλεκτό τους, τον διαγραφέντα από τη Νέα Δημοκρατία πρώην βουλευτή και υ­πουργό της Τατούλη.

Με την υποστήριξη τους αυτή επι­διώκουν να αποΐδεολογικοποιήσουν τα κόμματα τους, αποκηρύσ­σοντας ταυτόχρονα τις ιδεολογικές τους καταβολές και τις ταξικές τους διαφορές, συγκροτώντας ήδη μηχα­νισμούς νομής της εξουσίας.

Δυστυχώς όμως τα προσωπεία γι' αυτά τα κόμματα πέφτουν και χρειά­ζονται πλέον «νέα είδωλα», νέους δήθεν ηγέτες, για να τους προβάλ­λουν στις τηλεοπτικές οθόνες με μια εικόνα που να συναρπάζει τα πλήθη και να τα παραπλανά, δημιουργώντας τους ένα αίσθημα δήθεν ασφάλειας και σιγουριάς για τα προσόντα και τις ικανότητες του «ηγέτη» που προω­θούν στην εξουσία.

Για τα κόμματα αυτά δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα ηγετικές προσωπικότητες. Τώρα πια υπάρχουν απλώς ανθρωπάκια», που περιστοιχί­ζονται από στρατιές «μακιγιέρ» που τα κατασκευάζουν. Είναι οι γνωστές σε όλους παρεούλες που εμφανίζο­νται στα βραδινά δελτία ειδήσεων των 8, που λειτουργούν σαν διαμορφωτές της κοινής γνώμης.

Έτσι, με την πλύση εγκεφάλου που κάνουν στους τηλεθεατές, είναι δύ­σκολο να καταλάβουν «οι αφελείς» ποιος θα είναι αυτός που θα κυβερνά πραγματικά. 0 «ηγέτης» που προβάλ­λουν ή οι πολιτικοί μακιγιέρ του που θα κινούν τα νήματα από τα παρασκή­νιο. Τα μαζικά μέσα ενημέρωσης (ΜΜΕ) σήμερα έρχονται σαν κράχτες, για να πουλήσουν στους πολίτες «νέα συνθήματα», «νέα οράματα» και «νέ­ες σελίδες».

Σ' αυτήν τη χαβούζα της δήθεν σύγχρονης αλλά αποϊδεολογικοποιημένης περιόδου, που «οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι» προσπαθούν να μας την πλασάρουν με τα τρικ του σύγ­χρονου ιδεολογικού μανδύα και της ι­δεολογικής παρθενογένεσης, στην ε­ποχή του τηλεοπτικού μαζοχισμού, το άτομο αισθάνεται χαμένο.

Όσοι όμως αντιστέκονται και εξα­κολουθούν να είναι και να αισθάνο­νται «Άνθρωποι», αγωνίζονται σήμε­ρα για να μην πνιγούν από τα κύματα και τη δυσοσμία του βόρβορου της «νέας σελίδας» και των συνθημάτων των «ετερογενών πόλων», που εκτο­ξεύονται από τους νυν και τους επί­δοξους μελλοντικούς νομείς μιας χρεοκοπημένης «μοντέρνας» σοσια­λιστικής και σοσιαλδημοκρατικής ε­ξουσίας του χθες, όχι όμως και του αύριο.

Ήρθε η ώρα να πάρει σήμερα ο λα­ός, με πρωτοπόρο τη νεολαία, τις τύ­χες στα χέρια του και με νέες μορφές αντίστασης και πάλης να αποτρέψει τα άνομα σχέδια των επίδοξων μελ­λοντικών δυναστών του.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΪΤΑΝΙΔΗ
Πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ
Και πρώην ΓΓ της ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: