-->

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Aυτοδύναμη κυβέρνηση ;






ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ

Οι Έλληνες, δυστυχώς, έχουμε συνηθίσει να κάνουμε πολλά πράγματα χωρίς την λογική μας και αυτό είναι κάτι που αυτοί που μας κοροϊδεύουν το γνωρίζουν καλά.

Είναι πάγια τακτική των δύο κομμάτων, δεκαετίες τώρα, να προσπαθούν να μας πείσουν πως έξω από αυτά δεν υπάρχει ελπίδα.

Προσπαθούν να πείσουν πως κάθε ψήφος που δεν πάει σε αυτά, είναι χαμένη. Δεν έχουν όμως το θάρρος να ομολογήσουν πως αν υπάρχει χαμένη ψήφος, τότε ο άνθρωπος που την ρίχνει στην κάλπη είναι κι αυτός χαμένος! Ο Έλληνας όμως αποδέχεται τον τίτλο του χαμένου; Δέχεται αυτό το ύπουλο χτύπημα κατά των θεσμών να το κάνει κομμάτι της πραγματικότητάς του;

Αν καλοσκεφτείτε, αυτό το δίλημμα προσβάλλει την δημοκρατία! Αυτό το δίλημμα καταργεί την ελεύθερη βούληση και χειραγωγεί τις αποφάσεις των πολιτών. Τους μετατρέπει σιγά-σιγά σε πειθήνια όργανα που δεν έχουν κριτική σκέψη και πολιτική βούληση!

Δυστυχώς πολλοί είναι παγιδευμένοι στην λογική της οπαδικής τυφλής υποστήριξης του ενός ή του άλλου που καταχράται την ψήφο του λαού! Αυτή όμως η ώρα είναι ώρα ευθύνης για τον Ελληνικό λαό! Ο τόπος δεν αντέχει και δεν ανέχεται άλλο αυτούς που δεκαετίες τώρα «θυμούνται» τον Ελληνικό Λαό και τα προβλήματα του την παραμονή των εκλογών για να τα ξεχάσουν την επομένη που θα γίνουν κυβέρνηση!

Σήμερα είναι η ημέρα που μιλά ο Λαός. Τώρα είναι η ώρα όχι μόνο να εκφράσουμε ολόκληρη την αγανάκτησή μας προς εκείνους που μας εξαπατούν ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ να προβάλλουμε και να επιβάλλουμε την σταθερή θέληση μας για ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ σε αυτόν τον τόπο.

Ήρθε η ώρα να δείξουμε ποιός είναι μικρός και ποιός είναι μεγάλος! Ήρθε η ώρα τα ποσοστά να δείξουν αυτό που όλοι παραδέχονται, αλλά την τελευταία στιγμή λυγίζουν μπροστά στην ασφυκτική πίεση της προπαγάνδας των δύο «μεγάλων» κομμάτων , του Τύπου και των ΜΜΕ! Δεν είναι λύση να διαιωνίζουμε μια κατάσταση που μας έχει φέρει σε πολλαπλά αδιέξοδα! Η λύση είναι να αλλάξουμε πραγματικά σελίδα!

Ζούμε σήμερα μια ιστορική συγκυρία και πρέπει να σταθούμε ΟΛΟΙ στο ύψος των περιστάσεων.

Ας αφήσουμε πια στην άκρη καταστάσεις και νοοτροπίες που μας στοιχειώνουν χρόνια τώρα! Που μας πάνε δεκαετίες πίσω!

Αν όλοι αντιδράσουμε σωστά και κατά συνείδηση, η λύση θα έρθει την επόμενη των εκλογών!

Ας διατυμπανίσουμε ΣΗΜΕΡΑ προς κάθε κατεύθυνση ότι ο Έλληνας ήταν, είναι και θα παραμείνει ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΝΕΥΜΑ! Δεν θα γίνει ποτέ υποχείριο ξένων και ανθελληνικών συμφερόντων.


Η ώρα της φωνής του ΛΑΟΥ έφθασε.
Μην αφήσετε να χαθεί η ευκαιρία να ακουσθεί η φωνή μας.

*******


Τα σενάρια για αυτοδύναμη κυβέρνηση


Από τι εξαρτάται η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος και πότε ακριβώς θα ξέρουμε αν την κατέκτησε; Επηρεάζονται οι έδρες του πρώτου κόμματος αν δεν μπει κάποιο μικρό κόμμα στη Βουλή και τι θα γίνει σε περίπτωση ενός οριακού αποτελέσματος; Πότε θα ορκιστεί ή νέα κυβέρνηση ή πότε θα ξαναέχουμε εκλογές αν δεν προκύψει αυτοδυναμία; Τα ερωτήματα αυτά και πολλά παρεμφερή που λίγο πολύ έχουμε όλοι ενόσω οδεύουμε στα εκλογικά τμήματα, θέτει και απαντά σήμερα η «Κ». Για να είμαστε όλοι ενήμεροι πριν κλείσουν οι κάλπες στις 7 το απόγευμα:

1. Τι κρίνει την αυτοδυναμία;

Με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα δεν έχει καμία απολύτως σημασία, καθώς το πρώτο κόμμα (ακόμη και με μία ψήφο διαφορά) πριμοδοτείται με 40 έδρες εις βάρος του δεύτερου. Το αν θα κερδίσει ωστόσο το πρώτο κόμμα την αυτοδυναμία εξαρτάται από μία και μόνον προϋπόθεση: να υπερβεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό (που μάλλον θα κυμανθεί ανάμεσα στο 40-42%) και το οποίο εξαρτάται αποκλειστικώς από το αντίστοιχο που θα συγκεντρώσουν τα μικρότερα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής. Οσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που θα εξασφαλίσουν οι μικροί (Παπαθεμελής, Ενωση Κεντρώων, ΜΛ-ΚΚΕ κ.λπ.) τόσο υποχωρεί το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να κερδίσει την αυτοδυναμία.

2. Μπορώ να υπολογίσω μόνος μου τον πήχυ της αυτοδυναμίας;

Αν για παράδειγμα οι μικροί αθροίσουν συνολικά 3% (όπως στις εθνικές εκλογές του 2007) το πρώτο κόμμα θα διασφαλίσει 151 έδρες με 41,41%, ενώ αν το ποσοστό τους φτάσει π.χ το 5% ο πήχυς αυτοδυναμίας υποχωρεί στο 40,34%. Αν θέλετε επιπλέον να υπολογίσετε επακριβώς και τις έδρες του πρώτου κόμματος πρέπει να κάνετε μερικές πράξεις. Διαιρείτε το ποσοστό του πρώτου κόμματος (π.χ 42,6) με το άθροισμα των ποσοστών των εντός Βουλής κομμάτων (π.χ 97), πολλαπλασιάζεται επί το 260 και προσθέτετε 40 έδρες. Στην τελευταία περίπτωση το πρώτο κόμμα θα έχει (42,6/97) Χ 260 + 40 = 154 έδρες.

3. Ποιον ευνοεί η ψήφος στα μικρότερα κόμματα;

Η ψήφος στα μικρότερα κόμματα –λόγω του εκλογικού συστήματος που είναι το αναλογικότερο που είχαμε ποτέ– επηρεάζει καταλυτικά τις έδρες των μεγαλυτέρων και κυρίως του πρώτου κόμματος. Αν μάλιστα το «μικρό» κόμμα που τυχόν επιλέξουμε δεν μπει στη Βουλή τούτο θα διευκολύνει αποκλειστικώς την επιζητούμενη αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Γι’ αυτό και οι ειδικοί προσδίδουν πολύ μεγάλη σημασία αν για παράδειγμα στις σημερινές εκλογές οι Οικολόγοι μείνουν οριακά εκτός Βουλής. Σε μια τέτοια περίπτωση ο πήχυς της αυτοδυναμίας μπορεί άνετα να υποχωρήσει ακόμη και στο 40%. Ενώ αν πετύχουν την είσοδό τους (ακόμη και με 3,1%) ο πήχυς πιθανόν θα ανέβει ακόμη και στο 42%, δυσκολεύοντας έτσι την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

4. Ενδεχόμενη μεγάλη αποχή επηρεάζει το αποτέλεσμα;

Η αποχή, όπως και τα λευκά και τα άκυρα ψηφοδέλτια δεν προσμετριούνται βέβαια στην κατανομή των κοινοβουλευτικών εδρών και έτσι φαινομενικώς αφήνουν «αδιάφορα» τα μεγάλα κόμματα. Ωστόσο, αν στις σημερινές εκλογές επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη των ειδικών για μικρότερη συμμετοχή σε σχέση με το 2007, τούτο μπορεί να ευνοήσει τα μικρότερα κόμματα. Ο λόγος είναι απλός. Το 2004 είχαμε 7,4 εκατομμύρια έγκυρα ψηφοδέλτια και το 2007 7,15 εκατομμύρια. Αν λοιπόν σήμερα προσέλθουν στις κάλπες ακόμη λιγότεροι ψηφοφόροι (και τα έγκυρα ψηφοδέλτια περιορισθούν π.χ. σε 6,8 εκατομμύρια), ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων για να μπουν τα μικρότερα κόμματα στη Βουλή μπορεί να μειωθεί ακόμη και στις 200.000 (από 215.000 του 2007) γεγονός που «διευκολύνει» την επίτευξη του πολυπόθητου στόχου του 3%.

5. Υπάρχει περίπτωση να έχουμε εκλογές θρίλερ;

Μόνον σε δύο περιπτώσεις. Αν το πρώτο κόμμα βρίσκεται ακριβώς στον πήχυ της αυτοδυναμίας (π.χ. στο σενάριο να έχει 41,60% και τα εκτός Βουλής κόμματα να συγκεντρώνουν ακριβώς 2,5%). Και δεύτερον αν το ποσοστό κάποιου από τα μικρότερα κόμματα (π.χ των Οικολόγων) «παίζει» μέχρι τέλους κοντά στο 3%, και δεν θα μπορεί να προβλεφθεί αν τελικώς θα μπει στη Βουλή. Σε μια τέτοια οριακή περίπτωση θα είναι πολύ δύσκολο να προσδιορισθεί εγκαίρως και ο πήχυς της αυτοδυναμίας.

6. Πότε θα ξέρουμε το αποτέλεσμα;

Mια πρώτη γεύση θα έχουμε όπως πάντα στις 7 το απόγευμα από τα έξιτ πολς που για πρώτη φορά θα γίνουν με τη συνεργασία έξι εταιρειών δημοσκοπήσεων. Αν η αυτοδυναμία αποδειχθεί «κλειδωμένη», οι οπαδοί του πρώτου κόμματος προφανώς θα βγουν στους δρόμους. Σε περίπτωση ωστόσο οριακής αυτοδυναμίας, πιθανώς τα έξιτ πολς δεν θα μπορούν να προβλέψουν επακριβώς τις έδρες του πρώτου κόμματος, λόγω του γνωστού στατιστικού λάθους. Ως εκ τούτου θα πρέπει να αναμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα. Οχι όμως για πολλές ώρες όπως στο παρελθόν. Χάριν μιας νέας πρωτοποριακής μεθόδου της Singular Logic, η οποία μέσω ειδικών κινητών τηλεφώνων θα λάβει τάχιστα τα αποτελέσματα για το 20% της επικράτειας, η εταιρεία έχει δεσμευθεί να δημοσιοποιήσει γύρω στις 9 το βράδυ την εκτίμηση για τα τελικά ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα στην επικράτεια με μια μικρή δεκαδική απόκλιση. Σε περίπτωση ωστόσο είτε οριακής ένταξης ενός κόμματος στη Βουλή είτε και οριακής αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος εξυπακούεται ότι το βράδυ θα είναι μακρύ και για τη Singular Logic

7. Πότε ορκίζεται η νέα κυβέρνηση;

Βάσει του Συντάγματος, εφόσον αναδειχθεί κόμμα με απόλυτη πλειοψηφία εδρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την επομένη των εκλογών δίνει εντολή στον αρχηγό του πρώτου κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση διορίζοντάς τον πρωθυπουργό. Την Τρίτη ανακοινώνεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και την Τετάρτη ορκίζεται η κυβέρνηση ενώπιον του κ. Παπούλια. Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου θα αρχίσει η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης και η ψηφοφορία (ψήφος εμπιστοσύνης) θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 18 Οκτωβρίου.

8. Τι γίνεται σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας;

Το Σύνταγμα προβλέπει στο άρθρο 37 τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος παράσχει στον αρχηγό του πρώτου κόμματος διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με κάποιο –ή κάποια– άλλα κόμματα. Αν μέσα σε τρεις ημέρες δεν το επιτύχει τη σκυτάλη παίρνει το δεύτερο κόμμα και ξεκινά νέος διερευνητικός γύρος. Αν δεν τελεσφορήσει και η δεύτερη εντολή το λόγο έχει το τρίτο κόμμα κ.λπ.

9. Τι θα συμβεί αν κανένα κόμμα δεν συνεργαστεί με κανένα άλλο;

Αν η συνταγματικώς προβλεπόμενη ύστατη προσπάθεια του Πρόεδρου της Δημοκρατίας να σχηματισθεί οικουμενική κυβέρνηση δεν τελεσφορήσει έχουμε επανάληψη των εκλογών. Σε μια τέτοια περίπτωση αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης για να προχωρήσει σε εκλογές και διαλύει τη Βουλή.

10. Με ποια διαδικασία διεξάγονται οι νέες εκλογές;

Ενα μήνα μετά τη νέα διάλυση της Βουλής, οι εκλογείς θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά τμήματα επιλέγοντας, όμως, μόνον το κόμμα που επιθυμούν και όχι βουλευτές, καθώς οι δεύτερες εκλογές δεν έχουν σταυρό προτίμησης. Σε μια τέτοια περίπτωση θα εφαρμοσθεί ο νέος εκλογικός νόμος (Παυλόπουλου) ο οποίος «πριμοδοτεί» το πρώτο κόμμα με 6 επιπλέον έδρες (και όχι 10 όπως πολλοί πιστεύουν), καθώς αυξάνει το μπόνους του πρώτου κόμματος σε 50 έδρες από 40, αλλά ταυτοχρόνως μειώνει κατά 10 (από 260 σε 250) τις «υπόλοιπες» που διανέμονται απολύτως αναλογικά σε όλα τα κόμματα.

Του Κωνσταντινου Ζουλα

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_04/10/2009_1289880



Δεν υπάρχουν σχόλια: