-->

Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Μπακογιάννη: Η Ιστορία δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων

Ρηματική διακοίνωση απέστειλε η Ελλήνίδα ΥΠΕΞ για την επιστολή του Σκοπιανού ομολόγου της.

Απάντηση στην επιστολή που της είχε αποστείλει πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, απέστειλε με ρηματική διακοίνωση στις 24 Μαρτίου η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Αναφερόμενος σε σημεία της απάντησης της Ντ. Μπακογιάννη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε:

«Η υπουργός Εξωτερικών στην επιστολή της τονίζει ότι η Ελλάδα έχει όλα αυτά τα χρόνια επιδείξει ειλικρινή βούληση ανάπτυξης ομαλών και παραγωγικών διμερών σχέσεων με την γειτονική χώρα, όχι μόνο με λόγια αλλά και με έργα και ταυτόχρονα ότι το ζήτημα που απασχολεί είναι το ανοιχτό θέμα της ονομασίας. Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι αυτό που απαιτείται δεν είναι λόγια που έχουν ως σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων, αλλά πράξεις για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, που βρίσκεται στην καρδιά των διμερών σχέσεων με την ΠΓΔΜ και τις επηρέαζει. Σχετικώς με τις διάφορες προτάσεις περί σύστασης Επιτροπών, η υπουργός κάνει ξεκάθαρο ότι η Ιστορία είναι γνωστή και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικειμενο διαπραγματεύσεων και Επιτροπών, ενώ όσον αφορά τα περί σύστασης Επιτροπής για την βελτίωση του κλίματος των διμερών σχέσεων, η κ. Μπακογιάννη επισημαίνει ότι αυτό που απαιτείται για να διασφαλισθούν αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από τον έμπρακτο σεβασμό θεμελιωδών αρχών των σχέσεων καλής γειτονιάς, καθώς επίσης και όλων των σχετικών με τις διμερείς σχέσεις προνοιών και άρθρων που υπάρχουν στην Ενδιάμεση Συμφωνία».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ προστίθεται ότι «για πρώτη φορά στην επίσημη διπλωματική αλληλογραφία μεταξύ των δύο χωρών, η κ. Μπακογιάννη παραδέχεται ότι εκτός από το όνομα του κράτους, αντικείμενο εκκρεμότητας αποτελεί και η εθνική ταυτότητα του μακεδονικού λαού»..

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, η κ. Μπακογιάννη, στην επιστολή της αυτή προς τον κ. Μιλόσοσκι, σημειώνει:

«Σχετικά με το ζήτημα του ονόματος, το οποίο αποτελεί την ουσία των προβλημάτων στις οποίες προσκρούουν οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, η Ελλάδα έχει προβεί σε σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αποδεχόμενη μια erga omnes σύνθετη ονομασία, η οποία μπορεί επίσης να συμπεριλάβει και τον όρο Μακεδονία, με προσδιορισμό που θα διευκρινίζει τη διαφορά μεταξύ της χώρας και του λαού σας και της ελληνικής Μακεδονίας και του πληθυσμού της. Αυτό αποτελεί σημαντική μετατόπιση από την αρχική μας θέση, με την ελπίδα ότι αυτό θα μπορεί να αποτελέσει βάση για την επίτευξη κοινώς αποδεκτής λύσης».

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις της καγκελάριου της Γερμανίας Α. Μέρκελ για την ΠΓΔΜ και το ΝΑΤΟ, ο κ. Κουμουτσάκος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «αυτό που έχει την βαρύνουσα πολιτική σημασία είναι ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Συμμαχίας, ότι χωρίς την προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας, δεν μπορεί να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ».

Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η εκκρεμότητα της ονομασίας επηρεάζει την ευρωπαϊκή και την ατλαντική πορεία των Σκοπίων, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι αυτή η εκκρεμότητα, «σε συνδυασμό με τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης της ΠΓΔΜ - θέσεις ακραίες, φανατισμού και μισαλλοδοξιας - επηρεάζει εκ των πραγμάτων αρνητικά όχι μόνο τις διμερείς σχέσεις, αλλά και ό,τι αφορά στην περιφερειακή συνεργασία, ενώ κυρίως έχει αρνητική επίπτωση στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της γειτονικής χώρας. Για όλα αυτά, καταλύτης θετικών εξελίξεων είναι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Πολλές ενέργειες όλων των τελευταίων χρόνων από πλευράς Σκοπίων κινούνται πέρα και κατά παράβαση συγκεκριμένων προνοιών της Ενδιάμεσης Συμφωνίας».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου σημείωσε ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη για την ορθότητα της πολιτικής της στο θέμα.

«Είναι μια πολιτική εποικοδομητικού πνεύματος με διάθεση για επίλυση του προβλήματος. Είναι πολιτική μετριοπαθής και ταυτόχρονα αποφασιστική. Ούτε οι δηλώσεις ούτε ψηφίσματα μεταβάλλουν τα δεδομένα που είναι ότι οι αποφάσεις στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά και το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ συνεχίζονται και θα πρέπει να βρεθεί λύση αποδεκτή για τα δύο μέρη. Αυτά είναι τα δεδομένα με βάση τα οποία κινείται η ελληνική πολιτική στο θέμα».

Απόσπασμα από το ομότιτλο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα:

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: